
Elegantna torta s lješnjacima, Nutellom i keksićima – spoj tekstura i okusa koji ostavljaju dojam.
Sastojci:
- Biskvit: 150 g lješnjaka, 6 bjelanjaka, 6 velikih žlica šećera, 6 velikih žlica brašna
- Krema: 6 žumanjaka, 100 g šećera, 2 vanil pudinga, 2 velike žlice brašna, 1 l mlijeka, 1 vanilin šećer, 250 g margarina ili 250 g maslaca, 100 g šećera u prahu
- Ostalo: ~20 dkg Nutelle, ~15 dkg Petit Beurre keksa (izlomljeni), 10 dkg čokolade za kuhanje, slatko vrhnje za šlag
Priprema:
- Lješnjake popecite, ohladite, ogulite i lagano usitnite (malo ostaviti krupnije komade).
- Biskvit: Bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, zatim lagano brašno i lješnjake. Kalup promjera ~26 cm namastite i pobrašnite, dno obložite papirom s masti i lješnjacima. Pecite ~10 minuta na 180°C. Ohladite i prevrnite da lješnjaci budu gore. Vratite obruč.
- Krema: U 8 dl mlijeka zagrijte vanilin šećerom. Žumanjke umutite sa šećerom, pudingom, brašnom i 2 dl mlijeka, ukuhajte u mlijeko. Ohladite, uz povremeno miješanje. Margarin/mus-tarinu umiksajte sa šećerom u prahu i dodajte u potpuno hladnu kremu. Podijelite kremu: polovicu ostavite žutu, polovicu pomiješajte s čokoladom.
- Nutelu malo zagrijte, namažite na sloj lješnjaka/biskvita. Kekse izlomite na nepravilne komade i rasporedite po Nuteli. Zatim nanesite žutu kremu, potom čokoladnu. Tortu stavite u hladnjak preko noći.
- Nakon hlađenja, uklonite obruč, tortu obilato namažite šlagom i pospite pečenim lješnjacima. Hladite dodatno, poslužite uz dobru kavu.

