
Aroma zrelih domaćih krušaka u jednostavnom kolaču koji se peče “izvrnut” – voće na dnu kalupa, tijesto iznad, okrene se nakon pečenja.
Sastojci:
- 5-6 krušaka
- 220 g bijelog mekog brašna
- 100 g meda
- 110 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 150 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- ½ praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kardamoma (ili đumbira)
- 1 limun (sok i korica)
- prstohvat soli
Priprema:
- Kalup (≈ 20 cm) obložite papirom za pečenje, premažite maslacem i pospite oko 30 g smeđeg šećera.
- Ogulite 4 kruške, prepolovite ih, izvadite sjemenke i prelijte limunovim sokom. Položite ih u kalup tako da sjekute strane budu prema dolje, vrhovi u sredini. Ostatak kruške nasjeckajte na kriskice.
- Umutite jaje s mlijekom. Rastopite maslac i med na tihoj vatri. Prosijte brašno sa začinima, soli i praškom za pecivo ili sodom, dodajte smjesu od meda i maslaca te smeđi šećer. Dobro izmiješajte mikserom.
- Umiješajte kriskice kruške i izlijte smjesu u kalup s kruškama.
- Pecite oko 50 minuta na 180 °C. Nakon pečenja ostavite 5 minuta pa kolač pažljivo prebacite na tanjur. Poslužite toplo ili hladno, po želji s kuglicom sladoleda.
