Izvrnuti kolač s kruškama


Aroma zrelih domaćih krušaka u jednostavnom kolaču koji se peče “izvrnut” – voće na dnu kalupa, tijesto iznad, okrene se nakon pečenja.

Sastojci:

  • 5-6 krušaka
  • 220 g bijelog mekog brašna
  • 100 g meda
  • 110 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka
  • 120 g maslaca
  • ½ praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kardamoma (ili đumbira)
  • 1 limun (sok i korica)
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Kalup (≈ 20 cm) obložite papirom za pečenje, premažite maslacem i pospite oko 30 g smeđeg šećera.
  2. Ogulite 4 kruške, prepolovite ih, izvadite sjemenke i prelijte limunovim sokom. Položite ih u kalup tako da sjekute strane budu prema dolje, vrhovi u sredini. Ostatak kruške nasjeckajte na kriskice.
  3. Umutite jaje s mlijekom. Rastopite maslac i med na tihoj vatri. Prosijte brašno sa začinima, soli i praškom za pecivo ili sodom, dodajte smjesu od meda i maslaca te smeđi šećer. Dobro izmiješajte mikserom.
  4. Umiješajte kriskice kruške i izlijte smjesu u kalup s kruškama.
  5. Pecite oko 50 minuta na 180 °C. Nakon pečenja ostavite 5 minuta pa kolač pažljivo prebacite na tanjur. Poslužite toplo ili hladno, po želji s kuglicom sladoleda.