Krem juha od pečenih rajčica i bosiljka


Mirisna, svježa i rustikalna juha koja savršeno spaja prirodnu slatkoću pečenih rajčica s aromom svježeg bosiljka. Odlična je i topla i hladna, kao lagano ljetno predjelo ili kao umirujući obrok uz tostirani kruh.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 1 crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • šaka svježeg bosiljka
  • sol, papar, prstohvat šećera

Priprema:

  1. Rajčice prereži na pola, složi u lim za pečenje zajedno s lukom i češnjakom. Pokapaj maslinovim uljem, posoli i peci 30 minuta na 200 °C.
  2. Pečeno povrće prebaci u lonac, dodaj temeljac i kuhaj 10 minuta.
  3. Dodaj svježi bosiljak i izmiksaj sve u kremastu juhu.
  4. Po želji dodaj malo vrhnja za puniji okus.
  5. Posluži s kapi maslinovog ulja i listićem bosiljka.