Krem juha od batata i đumbira


Ova krem-juha spaja nježan okus cvjetače i brokule u glatkoj, hraOva svilenkasta, topla juha spaja slatkoću batata s laganom pikantnošću svježeg đumbira. Savršena je za hladne dane – grije iznutra, podiže raspoloženje i miriše na dom. Bogata je beta-karotenom i prirodnim antioksidansima, a tekstura joj je baršunasta i kremasta.

Sastojci:

  • 2 veća batata (oko 600 g)
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • komadić svježeg đumbira (oko 2 cm)
  • 1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml kokosovog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
  • sol i svježe mljeveni papar
  • prstohvat kurkume (po želji)

Priprema:

  1. Na laganoj vatri propirjaj sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodaj naribani đumbir i batat narezan na kockice.
  3. Ulij temeljac, dodaj kurkumu i kuhaj 20-ak minuta, dok batat ne omekša.
  4. Sve izmiksaj štapnim mikserom u gustu, glatku kremu.
  5. Umiješaj kokosovo mlijeko i kratko prokuhaj.
  6. Posluži toplo, uz prepečeni kruh ili nekoliko kapi maslinovog ulja.