Francuska juha od luka


Jedna od najpoznatijih juha na svijetu — bogata, karamelizirana i aromatična. Francuska juha od luka ima savršenu ravnotežu između slatkoće luka, dubine temeljca i topline otopljenog sira. Savršena je za posluživanje uz tostirani kruh i čašu crnog vina.

Sastojci:

  • 5 velikih glavica luka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 litra goveđeg temeljca
  • 1 žlica brašna
  • 1 dcl bijelog vina
  • sol, papar, timijan
  • 4 kriške bageta
  • 100 g naribanog sira (emmental, gruyère ili gauda)

Priprema:

  1. Luk nareži na tanke ploške i polako pirjaj na maslacu i ulju oko 20–25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđi i karameliziran.
  2. Dodaj brašno i promiješaj da se sve poveže.
  3. Ulij vino i kratko pusti da alkohol ispari.
  4. Dodaj temeljac, začine i kuhaj još 15 minuta.
  5. U vatrostalne zdjelice stavi krišku bageta, prelij juhom i pospi sirom.
  6. Zapeci nekoliko minuta u pećnici dok se sir ne otopi i lagano zapeče.